Kliininen hypnoterapia

Tutkimusten mukaan 5% tiedonkäsittelystämme – päätöksistä, käyttäytymisestä, tunteista – joka päivän aikana tapahtuu, on tietoista. Loppua 95% toiminnastamme ohjaa alitajuntamme. Alitajuntaamme tallentuneet toimintamallit, kokemukset ja tunnetilat vaikuttavat siis valtavasti elämäämme.

Merkittävää tässä on se, että alitajuntamme muodostuu suurelta osin jo alle 6-vuotiaana. Silloin yhdistämme luovasti sisäistä ja ulkoista maailmaa sekä todellisuutta ja mielikuvitusta. Portit alitajuntaan ovat avoinna. Myöhemmin näiden porttien raottaminen ja lapsena sisäistettyjen mahdollisesti elämää rajoittavienkin olettamusten uudelleen määrittäminen on mahdollista syvässä rentoutuneessa tilassa, hypnoosissa. Samassa tilassa, jossa olet luonnollisesti ainakin kahdesti päivässä, juuri herätessäsi ja juuri ennen nukahtamistasi.

Sinussa itsessäsi on kaikki tarvittavat voimavarat tehdä muutoksia, saavuttaa tavoitteesi tai päästä vaikeiden aikojen yli. Kliininen hypnoterapia tukee sinua elämän muutostilanteiden läpi viemisessä, riippuvuuksien ja elämää hankaloittavien toimintamallien korjaamisessa ja uusien parempien oppimisessa.

Hypnoositila, hypnoottinen transsi on unenomainen tila, jossa olemme kuitenkin liki täydellisen keskittyneitä. Olemme päivittäin tässä tilassa juuri ennen heräämistä. Se on se hetki, jolloin vielä muistat unesi, kunnes tietoinen mielesi valtaa alaa ja portit alitajuntaan sulkeutuvat. Oletko koskaan ajanut autolla jotakin tuttua reittiä ja saapuessasi perille huomannut, ettet muista ajomatkasta mitään? Ehkä joku elokuva on joskus temmannut sinut niin mukaansa, että kaikki ympärilläsi tapahtuva menettää merkityksensä. Saatat istua elokuvateatterissa sadan muun ihmisen kanssa, mutta jännittävissä elokuvan käänteissä et edes huomaa heidän olemassa oloaan. Olet transsissa ja erittäin vastaanottavainen niin positiivisille kuin negatiivisillekin vaikutteille.

Hypnoterapeutti pystyy viemään sinut hypnoosiin, mutta vain jos sallit sen. Sinulla on valta omaan mieleesi ja täten hypnoosi on mahdollista vain silloin, kun haluat tulla hypnotisoiduksi. Hypnoterapeuttinen työskentely on hypnoositilassa tapahtuvaa yhteistyötä yhteisesti sovittuja tavoitteita mukaillen. Meistä jokainen kokee hypnoosin omalla yksilöllisellä tavallaan. Monelle se on syvä rentoutuneisuuden olotila, joka suuntaa huomion sisäiseen maailmaan.

Hypnoosissa henkilön tietoinen tahto ja itsesensuuri alkaa menettää merkitystään henkilölle itselleen ja hän on vastaanottavainen uusille näkökulmille ja ajatustavoille. Vaikka hypnoosissa asiakkaan tajunnantila onkin muuntunut, voi hän, milloin tahansa palata normaaliin tajunnantilaansa ja säilyttää täydellisen itsekontrollin. Asiakas kuulee hypnoterapeutin äänen ja pystyy vaivatta keskustelemaan hypnoosin aikana.

Mielellämme on taito saada meissä aikaan niin hyvänolontunteita kuin myös stressiä ja pelkoa. Alitajuinen mielemme, joka säilyttää voimakkaat tunnepitoiset kokemuksemme, ei aina toimi meidän etujemme mukaisesti. Meillä voi olla alitajunnan syövereihin säilöttynä lapsuuden pieleen mennyt esiintymiskokemus, johon sisältyy paljon pelon ja häpeän tunteita. 30 vuotta myöhemmin noustessamme estradille osaavana ja itsevarmana, saattaa alitajuntamme meitä suojellakseen laittaa päälle hälytyssignaalit. Hypnoosin avulla tämän elämäämme vaikeuttavan toiminta- ja ajatusmallin korjaaminen on mahdollista.

Kliininen hypnoterapia soveltuu mm. stressin, jännitysten, ahdistuneisuuden, paniikkihäiriön, unettomuuden, kiputilojen, psykosomaattisten vaivojen, posttraumaattisen stressireaktion ja pelkojen hoitoon. Myös elämäntapamuutosten läpiviemisessä, esimerkiksi tupakoinnin lopetuksen ja painonhallinnan tukemisessa tai tavoitteiden saavuttamisessa sen vaikuttavuus on kiistaton.

Hypnoterapiasessio voi olla kertaluontoinen tapaaminen, mutta usein käyntikertoja tulee 1-5. Tämä riippuu asiakkaan tilanteesta sekä hänen kyvystään rentoutua. Hypnoterapiasessio sisältää alkukeskustelun tavoitteista, toiveista ja mikä tarkeintä motivaatiosta. Ongelman tai tilanteen, jota lähdet hypnoterapian avulla ratkaisemaan, täytyy olla omasi. Sinun pitää siis jollakin tasolla tiedostaa ongelman olemassaolo ja sinulla täytyy olla vahva halu ratkaista tämä ongelma. Hypnoterapiasessio kestää alkukeskusteluineen ensimmäisellä kerralla 1,5 tuntia

Luontomielen hypnoterapiasta saat tukea mm. painonhallintaan, unettomuuteen, rentoutumiseen ja tavoitteiden saavuttamiseen tällä hetkellä ”opiskelijahintaan” eli ilman erillistä korvausta. Hypnoosi ei sovellu henkilöille, joilla on vakava akuutti mielenterveyden ongelma esim. psykoosi tai skitsofrenia.